SVART TUMME

Upphovsrätt, äganderätt, bananmos?

In Kulturpolitik, Mediekritik on 21/04/2009 at 19:03

Vad SVT i första hand invänder mot är ju att just konstnärer och upphovsmän i vissa piratideologers resonemang (här) inte har rätt till sina egna verk. Men andra människor har rätt till sina ägodelar?

emn_81812

Det är en obehaglig syn på kulturutövare, ett symptom i ett kulturfientligt klimat, där konst är något alla kan göra när de får tid över och de som vill göra det på heltid och utan att hela tiden anpassa sig kommersiellt plötsligt blir alla de andra svaret skyldigt – varför göra något så idiotiskt?

Sen finns det också något primitivt i visionerna om det fria nätet, den fria kommunikationen. Många av de resurser som vi alla har tillgång till på nätet, finns där tack vare att vi gemensamt satsat pengar på kulturen i samhället. Finns där tack vare offentlig förvaltning.

Många av de fria arkiv osv, som tillhandahålls på nätet är skapade tack vare kulturinstitutioner som genom politiska beslut har resurser att bygga sajter och lägga ut saker på nätet. Nätet är inte självgående utan regleringar och kulturpolitiska initiativ. (Det är detta SVT argumenterar för inte för integritetskränkningar och regleringar av internettrafiken…)

Bilden av nätet som ett slags direktdemokrati är därför grovt förenklad.

 1. Pirater finns av alla politiska schatteringar. Många är själva drivna kulturarbetare. Det är väl inte så konstigt att en del pirater är liberala kulturnihilister?

  Det konstiga är väl snarare att när vi nu ändå bekostar kring 40% av kulturen med skattemedel, att vi då nödvändigtvis måste spärra av hela nätet för att mediabolagen har förlorat någon procentenhet i inkomster. När en del kulturpersonligheter dessutom backar upp förbudsfilosofin ger det ju inte direkt de som uppfattas som kulturetablissemanget mer cred.

  • Tja Micke,
   Jo, men jag tycker det är intressant att diskutera detta med upphovsrätten? Upphovsrätten är ju också vad man kan göra med ett verk, utan upphovsmannens tillåtelse. Och mycket av synen på vad som är upphovsmännens rättigheter står ju och faller med synen på det. STIM till musiker, bibliotekspengar till skribenter av olika slag osv.
   Jag tror att redaktionen här på SVT försöker dra till sig piratpartister för att höra deras åsikter om det här. Och om du läser bland kommentarerna, här, är det ibland så att en syn på kulturarbetaren som en ensam individ som förverkligar sig själv och därför inte borde klaga som framträder?
   Själv är jag en gammal trött nattred. här på kontoret. De andra som skriver här är möjligen mer elitistiska med sitt majestätiska vi. Jag skriver som jag tycker och hoppas att jag duger som jag är.
   Nu ska jag se om bryggaren är klar, så ska jag ta en kopp svart kaffe.
   Fiktion. Visst är det mysigt. Och billigt.
   Hälsningar från Slashasen, nattred på Svart tumme

   • Alla gånger! Notera dock att standardåsikten även bland de piratigaste pirater är att 3§ i URL är jättebra. Samtidigt tycker jag det är viktigt att stå upp för folks rätt att inte bara vara konsumenter utan vidareutveckla kulturen efter eget huvud. Skriver t ex om det här:
    http://vfugruppen.wordpress.com/2009/02/05/366/
    Det bryter ju inte 3§ i URL, men en del verkar ju tycka att den ideella rätten ska vara mycket bredare än så.

 2. De exempel du använder för att nätet inte är självgående är Stockholms stadsmuseum samt Biblioteket. Hur många användare har de, jämfört med internets egna, självgående, skapelser – om man vill benämna dem så – såsom Google, Facebook, Wikipedia, YouTube eller för den delen The Pirate Bay?

  Att säga att nätet behöver regleringar och politik för att fungera håller inte. Särskilt inte om du inte motiverar det.

  • Hej Caspian,
   Jag håller med dig om att länkandet var bristfälligt, men jag är ensam på redaktionen för tillfället och har tyvärr en förslitningskada på tummen. Det jag menar är förstås lite vidare än just Stadsbibliotekets och Stadsmuseet sajter.
   Jag menar den offentlighet som kulturen är uppbyggd av och att den i sin tur delvis regleras av politiska beslut. Om du inte förstår det resonemanget blir jag förtvivlad, jag är så kaffesugen och det kommer att ta en hel grundskoleutbildning för att gå igenom allt det där.
   Hoppas du inte tar illa upp.
   Försök att föreställa dig mig när jag käkar en nattmacka här på redaktionen.
   Fiktion. (Peace brother!)
   Slashasen, nattred på Svart tumme

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: