SVART TUMME

SVT granskar Karin Magnusson

In Ängslig journalistik, Mediekritik on 16/06/2010 at 10:47

Hollywoodfruar, bajsmördare och prinsessbröllop. Skriv – skriv om allt! Skriv om det som likt kungahuset både ”provocerar och fascinerar”. Det är lätt att jobba på Aftonbladet, raka rör, inga problem. Det är  bara ibland – när en otäck liten månadstidskrift med 40 000 läsare vägrar ta delat ansvar för all skiten – som det dåliga samvetet kliar lite.

En publicistisk diskussion värd namnet har  påbörjats i Sverige. Inte oväntat är det åsiktsstarka Karin Magnusson som ger sig ut i hetluften. Vilken tur att det finns journalister som tar yrket på allvar.

Det spektakulära som inträffat är  att Tidningen Vi:s Chefredaktör i en oroande krönika häromveckan förklarade sitt ointresse för att rapportera om vare sig Sverigedemokrater eller ännu värre om Kungabröllop. Genast var Karin Magnusson där – som om hon i sin journalistiska gärning plötsligt drabbats av en outhärdlig klåda. Först i en krönika i Aftonbladet (4/6) och sedan i debatt med Anneli Rogeman, i P1 Studio ett (4/6) (Lyssna här, slutet av sändningen).

Mot tveksamma (eller var det kanske eftertänksamma?) resonemang från Rogeman:

ANNELI ROGEMAN: Dels därför jag av egen erfarenhet vet att det inte är bra att ställa litet rasitsiskt enfrågeparti på scen. Jag var reporter på Aktuellt i början på nittiotalet, nittioett började jag där närmare bestämt och gjorde väldigt många inslag om Ny demokarti då, därför att de var roliga och de var glammiga och de sjöng och de hade drickabackar, ölbackar som de stod på och det blev bra tv. Att de sen inte hade nånting i sitt partiprogram och att de inte hade något tänk eller någon fördjupning, det glömde vi bort som journalister, så jag tyckte inte att vi skötte vårt journalistiska uppdrag då och jag vill inte göra samma misstag igen.

ställdes knivskarp analys från Magnusson:

KARIN MAGNUSSON(lätt skratt) Men jag tycker bara att Anneli Rogeman visar på ett dåligt journalistiskt självförtroende, jag tror att tidningen Vi skulle kunna göra en skitbra bevakning av kungahuset…

Självförtroende – vilken intressant fulvinkling, för att citera Magnusson. Skitbra, vilket skitbra ord. (Uppdatering, apropå självförtroende, läs Ulrika Kärnborg, här, om det på Aftonbladet Kultur 15/6)

Skit, skit, skit! Ja, se där! Så lätt är det ju egentligen att vända det negativa, mesigheter, eftertankens kranka blekhet om journalistiskt ansvar, till något mera hoppfullt.

Eller?

.

  1. Helvirrigt inlägg. Vad handlar det här om? Vad är det ni vill säga?

  2. Väldigt bra fråga. Är det svårt att förstå vad vi menar? Skulle vi ha uttryckt oss kortare och mer direkt? Ledtråd – Tänk ironi för att dyrka upp vissa stilpiruetter. Eller – vi blottar själva grundresonemanget – tänk att vissa journalister är så lättstötta när man talar om pressetik. Varför reagerade vissa så starkt på Anneli Rogemans ganska oförargliga krönika? Har inte Aftonbladet fler spaltmetrar till hands än en månadstidning – och är det verkligen den som avstår att rapportera om kungabröllopet som ska hamna i försvarsställning? Eller den som vill diskutera huruvida mediaexponeringen av Sverigedemokraterna står i proportion till deras politiska inflytande?
    Nä, nu får vi hoppas att du har vad du behöver.

  3. […] mer på Svart tumme om monarki och media, på inlägget SVT granskar Karin Magnusson, här ! ▶ Inga kommentarer /* 0) { jQuery('#comments').show('', change_location()); […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: