SVART TUMME

Vinstdriven förskola – ingen bal på slottet!

In Mediekritik on 16/06/2010 at 10:48
Sagoslott

Sagoslott

Vem vill bli miljonär? Jo, många, särskilt i Indien kan man förstå om man som SVT sett den utan tvekan fullkomligt hyperindividualistiska och obehagligt idiotiska filmen Slumdog Millionaire (2008).

Men i Sverige vill väl ingen bli miljonär?

Jo, det finns några. Och då är det numera bara att starta en förskola – förklarar  två förskolechefer i en debattartikel i Aftonbladet (16/6). Det är en väldigt bra artikel, tydlig och väsentlig, som förhoppningsvis skrämmer fram några glada marknadsliberaler ur vassen där de ligger och lurar, så att de kan få bita sig själv i svansen inför denna nöt, svår att knäcka. Hur vårdar man barn med vinstintresse, jo, man ökar barnantalet och skär ned på kostnaderna – dvs mindre personal och outbildad sådan. De föräldrar som hamnat i alltför vinstdrivna verksamheter och vill ta sina barn någon annanstans hittar inga alternativ – för det finns kanske inte i det område där de bor.

”Det finns i stort sett ingen konkurrens i Stockholm eftersom platserna inte räcker till. Föräldrar i exempelvis Årsta har velat lämna Kulturkrabaten, men de hittar inga nya platser till sina barn. De har alltså inget fritt val. Marknaden finns inte i verkligheten, bara som en tanke, och man får ta den plats man får, ibland ganska långt från där man bor”

”Marknaden finns inte, bara som en tanke ” – det brukar vi på SVT också mumla, när vi bläddrar bland  bröllopsbilagorna i kvälls och dagspressen. Så mycket skit och ingen som egentligen vill ha den?  Men ibland en och annan pärla, så idag hyllar vi Aftonbladet, hipp – hipp!

Annonser
  1. […] Och i synnerhet inte på verksamheter inom vård, omsorg och skola. Likt bloggarna på Svart tumme skulle jag nu vilja se någon marknadsliberal som försöker lösa det här […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: